Бұл материалды Қазақстан Республикасы Еңбек және халықты әлеуметтік қорғау министрлігінің ресми интернет-порталы ұсынады. Төмендегі сілтемені басу арқылы осы хаттың түпнұсқасын көре аласыз:

https://www.enbek.gov.kz/ru

 

Жұмыс орындарын бағалау

 

Сұрақ:

Қайырлы күн!

Жұмыс орындарын аттестаттау мәселесі бойынша түсініктеме беруіңізді сұраймыз.
«Өндірістік объектілерді еңбек жағдайлары бойынша міндетті мерзімдік аттестаттаудан өткізу қағидаларын бекіту туралы» Қазақстан Республикасы Денсаулық сақтау және әлеуметтік даму министрінің 2015 жылғы 28 желтоқсандағы № 1057 бұйрығына сәйкес
Қоғам және асханадағы тағамдарды бөлу.

Қызмет көрсету кезінде кәсіпорынның жеке асханасы жоқ, жұмыс тапсырыс берушінің орнында жүргізіледі.
Асханада тек өз қызметкерлері (аспаздар, аспаздың көмекшісі, асхана жұмысшысы, тазалаушы, қол ұстасы, даяшы, т.б.) және асхана жабдықтары пайдаланылады.

Бұл ретте өндірістік объектілерді, объектінің (асхананың) меншік иесі немесе қызмет көрсететін кәсіпорын аттестаттауды кім жүргізуі керек?

Ізгі ниетпен, Александра.

 

Жауап: 

Құрметті Александра Юрьевна!

Қазақстан Республикасы Еңбек кодексінің (бұдан әрі – Кодекс) 182-бабының 2-тармағының 12) тармақшасына сәйкес жұмыс беруші қызметкерлер өкілдерінің қатысуымен мерзімді түрде, кемінде бір рет бес жыл, еңбек жөнiндегi уәкiлеттi мемлекеттiк орган белгiлеген ережелерге сәйкес өндiрiстiк объектiлердi еңбек жағдайлары бойынша аттестаттау.
Кодекстiң 183-бабының 2-тармағына сәйкес өндiрiстiк объектiлердi еңбек жағдайлары бойынша аттестаттауды өндiрiстiк объектiлердi аттестаттау жөнiндегi мамандандырылған ұйымдар мерзiмдi түрде кемiнде бес жылда бiр рет жүргiзедi.

Сіздің ақпаратыңыз бойынша, асханадағы нысанда сіздің ұйымыңыз жалға алу негізінде тамақ дайындау қызметін көрсетеді. онда сізбен еңбек шартын жасасқан жұмысшылар жұмыс істейтінін ескере отырып, сіздің ұйымыңыз өндірістік объектілерді еңбек жағдайлары бойынша аттестаттаудан өткізуі қажет.

Кодекстің 182-бабы 2-тармағының 12) тармақшасына сәйкес жұмыс беруші қызметкерлер өкілдерінің қатысуымен мерзімді, кемінде бес жылда бір рет өндірістік объектілерді еңбек жағдайлары бойынша аттестаттаудан өткізуге міндетті. еңбек жөніндегі уәкілетті мемлекеттік орган белгілеген ережелер.

Өндірістік объектілерді еңбек жағдайлары бойынша аттестаттау тәртібі Қазақстан Республикасы Денсаулық сақтау және әлеуметтік даму министрінің бұйрығымен бекітілген Өндірістік объектілерді еңбек жағдайлары бойынша міндетті мерзімдік аттестаттау қағидаларында (бұдан әрі – Қағидалар) көзделген. Қазақстан 2015 жылғы 28 желтоқсандағы No 1057.

Қауіпті және зиянды өндірістік факторлардың параметрлерін өлшеу, еңбек процесінің ауырлығы мен қарқындылығының көрсеткіштерін, өндірістегі еңбек гигиенасын анықтау Қағидаларда белгіленген тәртіппен жүзеге асырылады.

Қағидалардың 6-тармағында Қазақстан Республикасының аумағында қызметін жүзеге асыратын ұйымдардың барлық өндірістік объектілері аттестатталуға жатады деп белгіленген.
Қағидалардың 2-тармағының 18) тармақшасына сәйкес өндірістік объектілерге өнім өндірумен және өндірумен, пайдалы қазбаларды игерумен, өндірумен және өңдеумен, құрылыспен және басқа да түрлермен айналысатын ұйымдардың цехтары, учаскелері және басқа да оқшауланған өндірістік бөлімшелері жатады. өндірістік қызмет.

Бұл ретте «өндірістік қызметтің басқа түрлері» ұғымын қосалқы бөлімшелері (есептеу орталықтары, жөндеу шеберханалары, автогараж, монша және кір жуу, қазандық) бар қызмет көрсету, денсаулық сақтау, білім беру саласындағы өндірістік емес ұйымдарды түсіну керек. бөлмелер, қоймалар және басқа да техникалық қызметтер) олардың жұмыс істеуін қамтамасыз ететін, яғни өндіріс санатына жатады және сертификаттауға жатады.

Егер ұйымда қызметкерлер жұмыс барысында зиянды еңбек жағдайларына ұшырайтын жеке үй-жайлары, учаскелері (жоғарыда аталған) болса, онда жұмыс беруші қауіпсіздік жағдайын, оларда орындалатын жұмыстардың зияндылығын анықтау үшін осы аумақтарда аттестаттау жүргізуі қажет.

 

Сұрақ нөмірі:  347701

Бөлімдері:  Еңбек құқығының мәселелері

Өзгертілді 4 қаңтар 2018 жыл — 16:40