Декреттік топтағы адамдар үшін гигиеналық оқыту курстары

Қазақстан Республикасы Денсаулық сақтау министрінің 2020 жылғы 16 қарашадағы № ҚР ДСМ-195/2020 «Халықтың декреттелген тобына жататын адамдарды гигиеналық тәрбиелеу қағидаларын бекіту туралы» бұйрығына сәйкес гигиеналық білім беру халық тобы жұқпалы және паразиттік, кәсіптік аурулардың профилактикасы бойынша білім алушылардың кәсіптеріне сәйкес халықтың санитарлық-эпидемиологиялық салауаттылығы (объектілерді күтіп ұстау, пайдалану және орналастыру, жеке және қоғамдық гигиена) саласындағы нормативтік құқықтық актілерді оқыту болып табылады.

Осы бұйрыққа сәйкес міндетті гигиеналық дайындыққа (санитарлық минимум) мыналар жатады:

  • тамақ өнімдерін өндіру, сақтау, өткізу, кәдеге жарату және жою процесінде, оның ішінде тауарлық-материалдық құндылықтарды, жабдықтарды санитарлық тазарту және жөндеу кезінде, сондай-ақ оларды көліктің барлық түрлерімен тасымалдау кезінде олармен байланыста болған қызметкерлер;

  • білім беру объектілерінің қызметкерлері (жалпы білім беретін мектептердің бастауыш сыныптарының мұғалімдері; бастауыш сынып мұғалімдері, барлық түрдегі балалар мен жасөспірімдер тұрғылықты жері бар білім беру және тәрбиелеу объектілерінің тәрбиешілері және тәрбиешінің көмекшілері; техникалық қызметкерлер); балаларды сауықтыру (жыл бойы, маусымдық) және санаториялық-курорттық мекемелер; барлық түрдегі және типтегі мектепке дейінгі ұйымдар мен балалар үйлері;

  • денсаулық сақтау және медициналық-әлеуметтік оңалту мекемелерінің қызметкерлері (мейірбикелер; кір жуатын қызметкерлер; тамақ өнімдерімен байланыста болған жұмысшылар);

  • Жолаушыларға қызмет көрсету саласындағы қызметкерлер (жолаушылар пойыздарының жолсеріктері, өзен, теңіз және әуе көлігінің басқарушылары);

  • Ауыз суды дайындаумен, су құбыры желілерін күтіп ұстаумен тікелей байланысты сумен жабдықтау объектілерінің жұмысшылары;

  • Тұрмыстық қызмет көрсету саласының қызметкерлері (моншалар, сауналар, бассейндер, спорттық-сауықтыру ұйымдары, шаштараздар, сұлулық салондары, кір жуатын орындар, химиялық тазартқыштар, қонақ үйлер, жатақханалар)

Оқыту жұмыстан тыс уақытта жүргізіледі. Курстардың ұзақтығы 12-ден 20 академиялық сағатқа дейін, оның 2-і емтихан тапсыруға арналған. Табысты аяқтау шегі (дұрыс жауаптар) -80% құрайды.

Тамақ өнімдерін өндіру, сақтау, өткізу, кәдеге жарату және жою кезінде олармен жанасатын жұмыскерлерді, оның ішінде тауарлық-материалдық құндылықтарды, жабдықтарды санитарлық тазарту және жөндеу, сондай-ақ оларды көліктің барлық түрлерімен тасымалдау кезінде жұмыскерлерді гигиеналық оқыту бағдарламасы

Тақырыптардың атауы

Сағат саны

1

Халықтың санитарлық-эпидемиологиялық салауаттылығы саласындағы заңнаманың негіздері.  Қазақстан Республикасы Кодексінің 94  –  бабының және 95- бабының ережелеріне сәйкес халықтың  санитариялық-эпидемиологиялық салауаттылығы саласындағы мемлекеттік орган бекіткен санитарлық ережелер мен гигиеналық нормативтердің талаптарын сақтамағаны үшін қызметкерлердің жауаптылығы. Қазақстан Республикасының 2020 жылғы 7 шілдедегі «Халық денсаулығы және денсаулық сақтау жүйесі туралы» (бұдан әрі – Кодекс). Рационалды тамақтану туралы түсінік. Мемлекеттік гигиена туралы түсініктамақ өнімдерін тіркеу және реттеу. Тамақ өнімдерін сертификаттау түсінігі. Тамақ өнімдерінің сапасы мен қауіпсіздігіне қойылатын гигиеналық талаптар. Тамақ өнімдерін байыту (фортификация) туралы түсінік. Тағамдық және биологиялық құндылығын арттыру, сондай-ақ адамда олардың жетіспеуінен болатын аурулардың алдын алу мақсатында оларды өндіру немесе өңдеу кезінде тамақ өнімдеріне витаминдерді, минералдарды және басқа заттарды енгізу.

3

2

Жұқпалы аурулар туралы түсінік. Патогенді микробтар және олардың адам ағзасына ену жолдары. Пустулярлы аурулар. Ішек және гельминт ауруларының қоздырғыштары, олардың таралу жолдары. Бактериотасымалдаушы. Бактериялық және бактериялық емес тағамдық улану. Ішек жұқпалы аурулары мен тағамнан уланудың алдын алу шаралары. Профилактикалық медициналық тексерулер. Жеке гигиена ережелері. Қызметкерлерді міндетті медициналық тексеруден өткізу.

3

3

Қоғамдық тамақтандыру объектілерін жайластыруға және күтіп ұстауға қойылатын талаптар. Коммерциялық жабдықтарды, инвентарларды, контейнерлерді санитарлық тазарту режимдері. Қоғамдық тамақтандыру орындарындағы маңызды нүктелер. Өндірістік бақылау. Дезинфекция, дезинсекция, дератизация ұғымдары. Кальян шегу туралы түсінік, оның адам денсаулығына қауіптілігі туралы.

3

4

Азық-түлік сауда кәсіпорындарын жайластыруға және ұстауға қойылатын талаптар Азық-түлік өнімдерін қабылдау, сақтау, өткізу және тасымалдау тәртібі. Тамақ өнімдерінің сапасы мен қауіпсіздігін растайтын құжаттар тізбесі. Азық-түлік өнімдерінің жарамдылық мерзімі және сақтау мерзімі туралы түсінік. Сапасыз тағамның негізгі белгілері. Тез бұзылатын тамақ өнімдерін сақтау және өткізу шарттары. тамақ өнімдерін таңбалауға қойылатын талаптар. Қаптама материалдары.

3

5

Емтихан

2

6

Барлығы:

14

білім беру объектілерінің қызметкерлеріне (жалпы білім беретін мектептердің бастауыш сынып мұғалімдеріне; бастауыш сынып мұғалімдеріне, барлық үлгідегі балалар мен жасөспірімдерге арналған баспанасы бар оқу және тәрбие объектілерінің тәрбиешілері мен тәрбиешілерінің көмекшілеріне; техникалық қызметкерлерге) гигиеналық оқыту бағдарламасы; балаларды сауықтыру (жыл бойы, маусымдық) және санаториялық-курорттық мекемелер; барлық түрдегі және типтегі мектепке дейінгі ұйымдар мен балалар үйлері

Тақырыптардың атауы

Сағат саны

бір

Халықтың санитарлық-эпидемиологиялық салауаттылығы саласындағы заңнаманың негіздері. Кодекстің 94-бабының және 95-бабының ережелеріне сәйкес халықтың санитариялық-эпидемиологиялық салауаттылығы саласындағы мемлекеттік орган бекіткен санитарлық ережелер мен гигиеналық нормативтердің талаптарын сақтамағаны үшін қызметкерлердің жауаптылығы.

Мектепке дейінгі ұйымдар мен балалар үйлерін, сауықтыру лагерьлерін ұстауға қойылатын талаптар.

Аумақты, топтық ойын алаңдарын, құмсалғыштарды, спорттық құрал-жабдықтарды күтіп ұстауға қойылатын талаптар, топтық оқшаулау принциптері. Топтарда тұру.

Температуралық режимді, бөлмелерді желдету және демалыс режимін сақтау.

Ағымдағы және жалпы тазалау; желдету ережелері;

Тазалау жабдықтарына, жуғыш және дезинфекциялық құралдарға қойылатын талаптар.

Төсек жабындарын ауыстыру, оны сақтау, кірге жеткізу, таңбалау.

Кәстрөлдерді жуу, әжетханаларды тазалау ережелері.

Ыдыстарды топта күту, оларды таңбалау, шүберекті жуу, сақтау, өңдеу ережелері. Ойыншықтарды күту.

Дезинфекциялау және тазалау ерітінділерін дайындау.

Ішуге қойылатын талаптар.

3

2

Жалпы білім беру ұйымдарының үй-жайларын, барлық түрдегі балалар мен жасөспірімдер тұрғылықты жері бар білім беру және тәрбиелеу объектілерін күтіп-ұстауға қойылатын талаптар.

Студенттер мен оқушылардың бойы мен жасына сәйкес объектілерді, отыратын орындарды, жиһазбен қамтамасыз етуге қойылатын талаптар.

Температуралық режимді, бөлмелерді желдету және демалыс режимін сақтау. Ішу режимін ұйымдастыру.

Сынып талаптары.

Бiлiм беру объектiлерiндегi төсек-орынның барлық түрлерiн орналастыруы, студенттер мен оқушылардың жеке бас гигиенасын сақтауы.

3

3

Қоғамдық тамақтандыру бөлімшесінің аумағы мен үй-жайын, ас үй ыдыстарын, ыдыстарды күтіп ұстауға қойылатын талаптар.

Текущая и генеральная уборка производственных и подсобных помещений, дезинфекционные, дератизационные и дезинсекционные мероприятия.

Требования к оборудованию, инвентарю, столовой и кухонной посуде.

Режим мытья кухонной и столовой посуды.

Требования к моющим и дезинфицирующим средствам, правила их использования, Санитарно-эпидемиологические требования к кулинарной обработке продовольственного сырья.

Обработка сырой и готовой продукции. Технология приготовления салатов.

Правила сохранения витаминов и С-витаминизации готовых блюд.

Ведение служебной документации.

Гигиена питания. Организация рационального питания.

Профилактика пищевых отравлений в детских коллективах.

Раздача пищи, реализация готовых блюд.

3

4

Инфекционные и паразитарные заболевания в детском учреждении.

Противоэпидемические мероприятия в период эпидемического подъема заболеваемости гриппом и острыми респираторными заболеваниями.

Проведение противоэпидемических мероприятий при регистрации инфекционных заболеваний среди обучающихся и воспитанников.

Противоэпидемические мероприятия.

Текущая и генеральная уборка; требования к уборочному инвентарю, моющим и дезинфицирующим средствам.

Производственный контроль.

Личная гигиена персонала.

Обязательные медицинские осмотры работников.

3

5

Экзамен

2

6

Итого:

14

Денсаулық сақтау және медициналық-әлеуметтік оңалту мекемелеріндегі жұмысшыларды гигиеналық оқыту бағдарламасы (мейірбикелер; кір жуатын қызметкерлер; тамақпен байланысатын қызметкерлер)

Тақырыптардың атауы

Сағат саны

1

Халықтың санитарлық-эпидемиологиялық салауаттылығы саласындағы заңнаманың негіздері. Кодекстің 94-бабының және 95-бабының ережелеріне сәйкес халықтың санитариялық-эпидемиологиялық салауаттылығы саласындағы мемлекеттік орган бекіткен санитарлық ережелер мен гигиеналық нормативтердің талаптарын сақтамағаны үшін қызметкерлердің жауаптылығы.

Хирургиялық бөлімдерді ұстауға қойылатын талаптар; дермато-косметология, пластикалық және эстетикалық хирургия объектілері; перинаталды орталықтар, акушерлік стационарлар; қан қызметі объектілері; жұқпалы аурулар ауруханалары мен бөлімшелері; туберкулезге қарсы ұйымдар; физиотерапия кабинеттері; орталықтандырылған зарарсыздандыру бөлімдері; стоматологиялық емханалар (кабинеттер); паллиативтік көмек пен мейірбике күтіміне арналған денсаулық сақтау мекемелері; гемодиализ бөлімшелері; патологиялық ұйымдар.

Өндірістік бақылау.

3

2

Ауруханаішілік инфекциялардың алдын алу шаралары.

Ауруханаішілік инфекциялардың алдын алу бойынша профилактикалық іс-шараларды ұйымдастыру және өткізу.

Персоналдың қолдарын өңдеу ережелері. Терінің және шырышты қабаттардың қанмен немесе басқа биологиялық сұйықтықтармен ластануына, сондай-ақ инъекцияға немесе парезге қарсы профилактикалық шаралар.

АИВ-инфекциясының алдын алу*.

Денсаулық сақтау мекемелері персоналының еңбек жағдайлары мен тұрмыстық қызметтеріне қойылатын талаптар.

Қызметкерлерді міндетті медициналық тексеруден өткізу.

3

3

Денсаулық сақтау мекемелерінде қалдықтарды жинауға, жоюға, сақтауға қойылатын талаптар.

Медициналық қалдықтардың классификациясы.

Медициналық қалдықтарды залалсыздандыру және/немесе кәдеге жарату жолдары мен әдістері.

Радиоактивті медициналық қалдықтарды басқару.

3

4

Денсаулық сақтау объектілерінде санитарлық-эпидемияға қарсы және санитарлық-профилактикалық іс-шараларды ұйымдастыруға және өткізуге қойылатын талаптар.

Медициналық мақсаттағы бұйымдарды зарарсыздандыру және зарарсыздандыру шарттарына қойылатын талаптар.

Дезинфекция, дератизация және зиянкестермен күресу шаралары. Соңғы дезинфекция.

Температуралық режимді, үй-жайларды желдету режимін, ағымдағы және жалпы тазалау талаптарын сақтау; тазалау жабдықтары, жуғыш және дезинфекциялау құралдары.

Денсаулық сақтау мекемелеріндегі төсеніш режиміне қойылатын талаптар.

Төсек жабдығын ауыстыру. Ластанған зығыр матаны жуу.

3

5

Денсаулық сақтау мекемелеріндегі тамақтандыру жағдайына қойылатын талаптар.

Жабдықтарға, инвентарларға, асхана және асхана ыдыстарына қойылатын талаптар.

Ас үй мен ыдыс-аяқты жуу.

Тағамдық шикізатты аспаздық өңдеуге қойылатын талаптар.

Шикізат пен дайын өнімді өңдеу

Дайын тағамды тарату.

Денсаулық сақтау мекемелерінде тамақтан уланудың алдын алу.

3

6

Емтихан

2

7

Барлығы:

17

Тұрмыстық қызмет көрсету саласындағы қызметкерлерді гигиеналық оқыту бағдарламасы (ванналар, сауналар, бассейндер, спорттық-сауықтыру ұйымдары, шаштараздар, сұлулық салондары, кір жуатын орындар, химиялық тазартқыштар, қонақ үйлер, жатақханалар)

Тақырыптардың атауы

Сағат саны

1

Халықтың санитарлық-эпидемиологиялық салауаттылығы саласындағы заңнаманың негіздері. Кодекстің 94-бабының және 95-бабының ережелеріне сәйкес халықтың санитариялық-эпидемиологиялық салауаттылығы саласындағы мемлекеттік орган бекіткен санитарлық ережелер мен гигиеналық нормативтердің талаптарын сақтамағаны үшін қызметкерлердің жауаптылығы.

Жолаушылар пойыздарын, өзен, теңіз және әуе көліктерін ұстауға және жабдықтауға қойылатын талаптар;

Жолаушыларға қызмет көрсету объектілерін (темір жол вокзалдары, аэровокзалдар, әуежайлар, теңіз және өзен станциялары, автостанциялар, метрополитендер) күтіп ұстауға қойылатын талаптар.

Жабдық пункттерінің жұмысына қойылатын талаптар. Ауа-жылу режимі. Қызметкерлерді міндетті медициналық тексеруден өткізу.

3

2

Жедел ішек инфекциялары, ерекше қауіпті және карантиндік инфекциялар, тағамдық токсикалық инфекциялар туралы түсінік, клиникасы және алдын алу шаралары.

Микроорганизмдер туралы түсінік және олардың жұқпалы аурулардың пайда болуындағы рөлі.

Ішек инфекцияларының, гельминтоздардың, ауа-тамшылы инфекциялардың, венерологиялық аурулардың, АҚТҚ инфекциясының *, қан арқылы берілетін инфекциялардың, карантиндік және ерекше қауіпті инфекциялардың алдын алу.

Жұқпалы аурулармен, әсіресе қауіпті инфекциялармен және тағамдық токсикалық инфекциялармен ауыратын науқастарды анықтауда эпидемияға қарсы шаралар.

Жазатайым оқиғалардан зардап шеккендерге алғашқы медициналық көмек көрсету.

3

3

Азық-түлік өнімдерін сақтауға және тез бұзылатын өнімдерді өткізу мерзімдеріне қойылатын талаптар.

Тамақ өнімдерін тасымалдау.

Дезинфекция, дератизация және зиянкестермен күресу шаралары.

Өндірістік бақылау.

Жеке және қоғамдық гигиена.

3

4

Емтихан

2

5

Барлығы:

14

Ауыз суды дайындаумен, сумен жабдықтау желілерін күтіп ұстаумен тікелей байланысты су шаруашылығы қызметкерлерін гигиеналық оқыту бағдарламасы

Тақырыптардың атауы

Сағат саны

1

Халықтың санитарлық-эпидемиологиялық салауаттылығы саласындағы заңнаманың негіздері. Кодекстің 94-бабының және 95-бабының ережелеріне сәйкес халықтың санитариялық-эпидемиологиялық салауаттылығы саласындағы мемлекеттік орган бекіткен санитарлық ережелер мен гигиеналық нормативтердің талаптарын сақтамағаны үшін қызметкерлердің жауаптылығы.

Судың адам өміріндегі маңызы. Судың эпидемиологиялық маңызы.

Сумен қамтамасыз ету көздері, олардың гигиеналық сипаттамасы.

Су арқылы берілетін жұқпалы аурулардың алдын алу.

Өндірістік бақылау.

Қызметкерлерді міндетті медициналық тексеруден өткізу.

Жеке гигиена ережелері, еңбек жағдайлары.

3

2

Жер асты көздерінен орталықтандырылған сумен жабдықтау және оны орнатуға қойылатын талаптар.

Жер үсті көздерінен орталықтандырылған сумен жабдықтаудың ерекшеліктері және оны жайластыруға қойылатын талаптар (жер үсті сулары бар қалалар үшін).

3

3

Сумен жабдықтау желісіне қойылатын талаптар.

Су құбырлары мен желілерін дезинфекциялау.

Сумен жабдықтау көздерін және шаруашылық-ауыз су құбырларының су құбырларын санитарлық қорғау аймақтары.

Санитарлық-қорғау аймақтарының аумағындағы санитарлық-эпидемиологиялық режим.

3

4

Орталықтандырылған ауыз сумен жабдықтау жүйелерінің су сапасына қойылатын гигиеналық талаптар.

Сапа бақылауы.

Орталықтандырылмаған сумен жабдықтаудағы су сапасына қойылатын талаптар.

Көздерді санитарлық қорғау.

Құдықты тазарту, дезинфекциялау (ұстау) әдістері.

3

5

Емтихан

2

6

Барлығы:

14

Жолаушыларға қызмет көрсету секторының қызметкерлерін гигиеналық оқыту бағдарламасы (жолаушылар пойызының жолсеріктері, өзен, теңіз және әуе көлігінің басқарушылары)

Тақырыптардың атауы

Сағат саны

1

Халықтың санитарлық-эпидемиологиялық салауаттылығы саласындағы заңнаманың негіздері. Кодекстің 94-бабының және 95-бабының ережелеріне сәйкес халықтың санитариялық-эпидемиологиялық салауаттылығы саласындағы мемлекеттік орган бекіткен санитарлық ережелер мен гигиеналық нормативтердің талаптарын сақтамағаны үшін қызметкерлердің жауаптылығы.

Жолаушылар пойыздарын, өзен, теңіз және әуе көліктерін ұстауға және жабдықтауға қойылатын талаптар;

Жолаушыларға қызмет көрсету объектілерін (темір жол вокзалдары, аэровокзалдар, әуежайлар, теңіз және өзен станциялары, автостанциялар, метрополитендер) күтіп ұстауға қойылатын талаптар.

Жабдық пункттерінің жұмысына қойылатын талаптар. Ауа-жылу режимі. Қызметкерлерді міндетті медициналық тексеруден өткізу.

3

2

Жедел ішек инфекциялары, ерекше қауіпті және карантиндік инфекциялар, тағамдық токсикалық инфекциялар туралы түсінік, клиникасы және алдын алу шаралары.

Микроорганизмдер туралы түсінік және олардың жұқпалы аурулардың пайда болуындағы рөлі.

Ішек инфекцияларының, гельминтоздардың, ауа-тамшылы инфекциялардың, венерологиялық аурулардың, АҚТҚ инфекциясының *, қан арқылы берілетін инфекциялардың, карантиндік және ерекше қауіпті инфекциялардың алдын алу.

Жұқпалы аурулармен, әсіресе қауіпті инфекциялармен және тағамдық токсикалық инфекциялармен ауыратын науқастарды анықтауда эпидемияға қарсы шаралар.

Жазатайым оқиғалардан зардап шеккендерге алғашқы медициналық көмек көрсету.

3

3

Азық-түлік өнімдерін сақтауға және тез бұзылатын өнімдерді өткізу мерзімдеріне қойылатын талаптар.

Тамақ өнімдерін тасымалдау.

Дезинфекция, дератизация және зиянкестермен күресу шаралары.

Өндірістік бақылау.

Жеке және қоғамдық гигиена.

3

4

Емтихан

2

5

Барлығы:

14

Оқуға жазылу үшін бізге өтініш формасын жіберу қажет. Бұл өтініш электрондық пошта арқылы сұралуы, толтырылуы, басып шығарылуы, уәкілетті тұлғаның қолымен және компанияның мөрімен расталуы керек. Осыдан кейін сканерленген көшірмені бізге info@kcso.kz электрондық поштасына жіберіңіз.

Оқу орталығының менеджеріне қоңырау шалу арқылы толығырақ кеңес алуға немесе қызметке тапсырыс беруге болады:

+7 (707) 272 20 99

немесе d_taranik@kcso.kz электрондық поштасы арқылы

15 + 2 =